U bevindt zich hier: Home > Informatie > Alcohol en slapen

Alcohol en slapen

Een van de veel genoemde functies van alcohol is het ‘slaapmutsje’. Voor het slapen gaan nog een borrel drinken, want dan slaap ik zo lekker. Nu kan het zo zijn dat je makkelijker in slaap valt. Alcohol is namelijk een verdovende stof. Bij inname verlaagt het tevens je hartslag. Dit gebeurt ook wanneer je op een natuurlijke manier in slaap valt. Het kan dus goed zijn dat je beter inslaapt met dat borreltje op.

Anders gezegd: met de combinatie alcohol en in slaap vallen ervaar je wellicht dat je goed slaapt. Alcohol zorgt er echter voor dat je juist onrustig en minder diep slaapt. Dit komt doordat het de REM (Rapid Eye Movement, oftewel de diepe slaap) onderdrukt. Slaap bestaat uit verschillende de stadia. In de REM slaap, is het lichaam volledig ontspannen en verwerken wij de informatie en de emoties van de dag. Deze slaap is het belangrijkste stadium tijdens onze slaap. Wanneer je deze onderdrukt met alcohol kan het zijn dat je je minder fit voelt wanneer je wakker wordt.

De conclusie die je hieruit kan trekken is dat alcohol ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, maar dat het de meest effectieve slaap onderdrukt. Dit maakt dat de kwaliteit van slaap duidelijk minder is.