U bevindt zich hier: Home > Informatie > Alcohol en medicatie

Alcohol en medicatieJe weet op dit moment dat alcohol invloed heeft op je hersenen en op de rest van je lichaam en dat dit risico)s met zich meebrengt. Wanneer je medicatie gebruikt is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Alcohol in combinatie met medicatie kan verschillende gevolgen hebben:

  • Medicatie kan de afbraak van alcohol vertragen, hierdoor blijft de alcohol langer in je lichaam. Je kunt dit merken onder andere door, warm en rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen.
  • Andersom kan het ook dat  alcohol de afbraak van de medicatie vertraagt. Hierdoor blijft het langer in het lichaam en is er risico op een overdosering.
  • Alcohol kan de werking van de bijwerking in de mediatie versterken. Alcohol is een verdovend middel en medicatie kan ook een verdovende werking hebben. Wanneer je deze twee combineert kan het je suf maken en je concentratie en reactievermogen verminderen.

Op de verpakking van medicatie kan je volgende stickers terug vinden: (Bron(nen): Apotheek.nl en UA (uitsluitende voor Apothekersassistenten)

Gele sticker met 'Dit geneesmiddel kan je reactievermogen verminderen.'

Dit effect kan door alcohol worden versterkt.

Etiket met 'Gebruik geen alcohol bij dit middel.'

Dit geneesmiddel vertraagt de afbraak van alcohol.

Etiket met 'Pas op met alcohol.'

De afbraak van het geneesmiddel wordt door alcohol geremd, zodat de   effecten van het middel worden versterkt.

Etiket met 'Pas op met alcohol in verband met maagklachten.'

Deze sticker vind je op NSAID's en acetylsalicylzuur omdat ze het   maagslijmvlies kunnen beschadigen. Een eventuele bloeding wordt dan door   alcohol versterkt.


Zoals je leest is het in de meeste gevallen niet verstandig om medicatie te combineren met alcohol. Als je twijfelt of je jouw medicatie met alcohol kan combineren, neem dan contact op met de apotheker.