U bevindt zich hier: Home > Informatie > Alcohol en de overgang

Alcohol en de overgang

De overgang is al vervelend genoeg. Opvliegers, vermoeidheid, prikkelbaarheid en zo kan je nog even doorgaan. Door alle lichamelijke veranderingen ga je ook anders op alcohol reageren. Sterker nog, alcohol kan de vervelende symptomen van de overgang versterken. In deze periode is het dus extra belangrijk om bewust om te gaan met je alcoholgebruik.

Zo schommelt je hormoonhuishouding flink en door de daling van de hormonen progesteron en oestrogeen kom je in de overgang terecht. Het is een proces waarbij je afscheid gaat nemen van je vruchtbare periode en te maken krijgt met verschillende lichamelijk en hormonale ongemakken. Het kan dus best zijn dat een glas alcohol daardoor extra verleidelijk lijkt. Even niet meer piekeren en misschien heb je wel het idee dat het je minder last hebt van de lichamelijke klachten. Helaas werkt dat niet zo.

In de overgang kan je last krijgen van de welbekende ‘opvliegers’. Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor kan het zijn dat je extra last krijgt van opvliegers. Een ander veel voorkomend verschijnsel is gewichtstoename. Tijdens de overgang wordt de stofwisseling trager en de spiermassa minder. Omdat door alcohol de vetverbranding vermindert en je ook nog eens meer trek krijgt door alcohol, kan dit een ongunstig effect hebben op je gewicht. Daarnaast bevatten de meeste alcoholische dranken ook veel calorieën.

Vraag je dus goed af of het in deze periode handig is om alcohol te drinken of ga voor een frisse zomer!