U bevindt zich hier: Home > Informatie > Zin in alcohol

Zin in alcohol

Je hebt meer zin in drinken op plekken en in situaties waar je vaker drinkt of gedronken hebt. Wanneer jij een café binnen loopt, op een terrasje gaat zitten of simpelweg iemand alcohol ziet drinken bereidt jouw lichaam zich alvast voor op dat alcoholische drankje. De beleving van deze lichamelijke reactie voelt als ‘zin in alcohol’. Iedereen heeft zijn eigen beleving van ‘zin in alcohol’ maar waar je het aan zou kunnen herkennen is het krijgen van een wat verhoogde hartslag, een droge mond (dorst!), zweten en een onrustig gevoel.

Deze lichamelijke reactie treedt op voordat je alcohol gaat drinken. Je lichaam bereidt zich voor op de alcohol. De bedoeling hiervan is om het evenwicht in het lichaam te waarborgen. Door alcohol te drinken verdwijnen dit gevoel van ‘zin in alcohol’ weer. De combinatie van de alcohol en de tegenreactie van je lichaam zorgen ervoor dat er weer een evenwicht ontstaat in het lichaam. Dit evenwicht ontstaat niet direct na het eerste of tweede glas. Daardoor is het verleidelijk om door te gaan drinken! Naarmate je vaker alcohol drinkt, wordt je tegenreactie sterker. Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie).

Het is echter niet zo dat de trek naar alcohol alleen maar kan verdwijnen als je gaat drinken. De tegenreactie van je lichaam neemt na verloop van tijd vanzelf af, wanneer jij op die momenten niet drinkt. Het lichaam leert als het ware die situaties, waarin jij normaal gesproken alcohol zou drinken, niet meer aan alcohol te koppelen. Door het uitzitten en ervaren de trek naar alcohol, nemen de lichamelijke symptomen af. Dus: zin in alcohol gaat vanzelf over. Alcohol is hiervoor niet noodzakelijk!