U bevindt zich hier: Home > Tips en Tools > Nee zeggen

Nee zeggen

Alcohol en gezelligheid, twee woorden wij vaak in één zin gebruiken. Hoe vaak zeg jij nee wanneer je een drankje wordt aangeboden? Wanneer dat gebeurt krijgen veel mensen automatisch zin in een glas wijn of biertje en wordt de verleiding groot om ook daadwerkelijk te gaan drinken. Sommige mensen voelen zich ook onder druk staan. Opmerkingen als ‘doe niet zo ongezellig’ en ‘ach je kan er toch wel eentje nemen’, verleiden ons vaak om toch te gaan drinken. En dat is natuurlijk zonde als je je hebt voorgenomen om niet te gaan drinken.

Leren omgaan met sociale druk is belangrijk wanneer je je alcoholgebruik wilt minderen of stoppen. Belangrijk hierin is het leren nee zeggen en het bedenken van alternatieven voordat je ook daadwerkelijk in deze situatie terecht komt. Dat vergt wat voorbereiding.

Wanneer je nee zegt, is het belangrijk dat je: 

  • snel reageert;
  • direct oogcontact maakt;
  • met een duidelijke en niet aarzelende stem spreekt.

Maar goed, dan heb je nee gezegd en dan zegt die vriendin ‘ik ga geen fles alleen voor mezelf open maken hoor, kom op doe gezellig mee’. Je zou je daardoor opgelaten kunnen gaan voelen, maar op zulk soort momenten is het belangrijk dat je bij je standpunt blijft. Zorg dat je voorbereid bent en antwoorden paraat hebt (bijvoorbeeld: een alternatief voor wat je wel wilt drinken). Kom niet met excuses of vage antwoorden. Geef aan wat je zelf wilt en blijf daarbij. Volgt er een discussie, dan kan je ook aangeven hoe vervelend dat voor jou is.

Succes!