U bevindt zich hier: Home > Tips en Tools > Omgeving

Omgeving


Samen even de dag doornemen, een lekkere maaltijd nuttigen, op de bank naar een leuk TV programma kijken, uitstapjes maken; het kunnen stuk voor stuk situaties zijn waarin je gewend bent met je partner, familie of vrienden alcohol te gebruiken. Het kan onderdeel uitmaken van het gezellig samen zijn. Het is erbij gaan horen. Nu je probeert je drinkgewoontes aan te pakken, zal er iets veranderen op sociaal vlak. Je wilt immers minder of geen alcohol meer gebruiken. Het is goed om het daar over te hebben met je omgeving. Duidelijke afspraken hierover kunnen je helpen om je doelen te bereiken. De steun van je omgeving is natuurlijk waardevol, voor zover die dat willen en kunnen bieden. Maar hoe zien die afspraken eruit? Dat kan per individu heel verschillend zijn. Lees onderstaande vragen eens rustig door en probeer ze te betrekken op jouw situatie. Ze kunnen je helpen om te bepalen wat voor jou het beste werkt.

  • Verwacht je van je omgeving dat hij of zij meedoet met jouw plannen?
  • Wat willen vrienden, familie en je partner op dit moment met zijn of haar alcoholgebruik?
  • Welk effect zou het hebben op de relatie die jij hebt met de mensen om je heen als jullie in elkaars gezelschap alcoholvrij zouden blijven?
  • Is het wenselijk en haalbaar om af te spreken dat je samen geen of minder alcohol drinkt?
  • Als jouw omgeving wel wil blijven drinken, hoe wordt dat dan voor jou? Kun je dan je eigen plan blijven trekken?

Kijk eens wat je hiermee kunt en wat je het beste met elkaar kunt afspreken. Probeer je afspraken heel helder, concreet en praktisch uit te werken, zodat je weet wat je van elkaar kunt verwachten.

Veel succes!