U bevindt zich hier: Home > Blog Elske - De week vooraf

Blog Elske - De week vooraf

Mijn naam is Elske en in mijn dagelijkse leven is bloggen mijn hobby. Ik zag pas geleden een oproep voor de 'Fris de zomer in’-campagne. Ik wilde toch al eens een blog wijden aan het minderen met alcohol en de sociale druk die daarbij komt kijken, dus dat maakte één en één twee. Ik meldde me aan en werd zo jullie gast-blogger voor de aankomende vier weken!

Qua alcoholgebruik weet ik dat ik een ‘gelegenheidsdrinker’ ben. Ik drink vooral op feestjes, met verjaardagen, tijdens festivals of met mooi weer op het terras. Eén voorwaarde: samen. Alleen drinken doe ik bijna nooit. Dat voelt toch een beetje ‘gek’ en daarnaast vind ik het vaak zonde van de fles wijn die voor één glaasje open gaat. Die krijg ik dan die week niet meer op en beland vervolgens in de gootsteen of, indien witte wijn, in een grote pan risotto. Heel sporadisch maak ik een uitzondering: een glas rode wijn op een winteravond of een speciaal- of witbiertje op een mooie zomerdag.

Ben ik een overmatige drinker? Nee. ‘Waarom ga je dit experiment dan aan?’ hoor ik je denken. Nou, ik ben eigenlijk best benieuwd naar mijn alcoholgebruik. Ik ken mezelf en ik weet dat ik vaker een feestje heb dan ik denk. En tijdens deze feestjes wordt er door mij automatisch meegedronken; óók als ik mij voorneem alleen fris of water te drinken. Want hoe standvastig ik soms ook kan zijn, met de woorden ‘saai’ of ‘één glaasje kan heus’ ben ik toch vrij gemakkelijk over te halen en drink ik, misschien onbewust, meer dan ik denk.

Dus; tijd om daar achter te komen! Wat drink ik nou eigenlijk, wanneer en met wie en hoe zou ik dat toch liever anders zien om ‘fris de zomer in te gaan’? Ik zal deze week observeren hoe vaak en hoeveel ik drink. Vanuit daar kijk ik hoe ik dit anders kan aanpakken. Wat ik in ieder geval al wel weet: een glaasje minder, dat kan in mijn geval best.

De temperaturen liepen de afgelopen week weer flink omhoog. Tel daar de lange zomerdagen bij op en ik beland automatisch (te) vaak op het terras. Maandag en dinsdag was dit echter niet het geval en op deze dagen heb ik dan ook niets gedronken.

Woensdag was dat wel anders. Ik werkte tot 18:00 uur en daarna besloten een vriendin en ik een daghap te doen op het terras. Je kent dat wel; zware werkdag, lekker weer buiten, hapje op het terras... daar hoort ook een drankje bij! ‘Eén weizen voor mij graag’ hoor ik mijzelf zeggen en zo heb ik, sneller dan ik denk, mijn eerst alcoholische drankje van de week voor mijn neus staan. Hij smaakt me goed, aan eentje had ik voldoende.

De volgende dag komt mijn vriend bij mij eten. Zo af en toe doen we daar een wijntje bij, maar meestal is het gewoon water, net zoals vandaag. Hierna besluiten we nog even naar het optreden van de band van mijn broertje te gaan kijken. Daar hoort een biertje bij! We drinken er na afloop ook nog één met de band en vinden het daarna wel weer mooi geweest voor vandaag. Plus twee biertjes op de teller en het weekend moet nog komen...

Vrijdag lijkt het mij een goed plan om afgelopen woensdag gewoon weer te herhalen *ahum*. Nee, zonder te dollen, deze afspraak stond al een hele tijd en moest echt in de praktijk gebracht worden. En dus eet ik weer buiten de deur. Een heel zwaar leven, ik weet het. Ditmaal eten we bij een nieuw restaurant in Enschede, waar ik voor mijn blog mag komen eten om het uit te proberen. Het is een erg leuke tent, met lekker eten en een goeie sfeer. We hebben een gezellige avond. Wijntjes op de teller? Twee…

Ik schrijf dit blog op vrijdag, dus ik kan jullie niet vertellen op hoeveel drankjes mijn teller uiteindelijk komt te staan na het weekend. Wel weet ik dat ik zaterdagavond na mijn werk nog bij een vriendin langs ga en dat ik zondag na mijn werk een barbecue heb met een andere vriendinnengroep. Kortom; die teller blijft vast en zeker niet op het huidige aantal van vijf drankjes staan. Laten we uitgaan van minimaal nog één drankje per avond en dan staat de teller toch alweer op minimaal zeven drankjes deze week. En dat vind ik eigenlijk best veel. Als dat iedere week zo gaat...

Maar dat gaat het niet. Kijk, er zijn twee dingen die hier invloed op hebben:

a). ik had veel leuke afspraken staan ’s avonds, en

b). het was erg mooi weer. Dit is lang niet iedere week op mijn van toepassing. Alsnog vind ik dat het wel een tandje minder mag én kan. Helemaal nu de weersvoorspelling er voorlopig nog wel even goed uitzien en de tijd van verjaardagen en festivals er aan zit te komen.

Hoe kan ik mijn alcoholgebruik dan wat gaan terugbrengen? Ik denk dat de eerste stap is om het doordeweeks drinken over te slaan. Dus dat wordt mijn doel voor de komende tijd: alcoholische drankjes alleen in het weekend. Net zoals vroeger cola voor het weekend was. Dan maar een frisje tijdens dat etentje buiten de deur of die spontane avond op het terras. Net zo leuk. Toch? Ik ben heel benieuwd of ik dat vol kan houden en hoe ik de sociale druk ga ervaren. Want leer mij mijn vrienden kennen als ik niet ‘mee’ drink...

Benieuwd hoe mij dit verder af gaat? Lees dan volgende week weer mee! Heb jij al een doel gesteld om Fris de Zomer in te gaan? Ik ben heel benieuwd. Voor iedereen die mee doet; succes!

Groetjes,
Elske