U bevindt zich hier: Home > Informatie > Fases gebruik alcohol

Fases gebruik alcohol

Fase 1: Kennismaking
Iedereen krijgt ooit een keer te maken met alcohol,. Dit wil niet zeggen dat je het gelijk gaat gebruiken. De eerste kennismaking is vaak onschuldig. Denk bijvoorbeeld aan: reclames op TV, ouders/verzorgers die een biertje drinken tijdens een feest.

Fase 2: Experimenteren
Je hebt kennis gemaakt met alcohol en je bent nieuwsgierig geworden. Je wilt het ook wel eens een keertje proberen en ervaren hoe het smaakt, hoe je je gaat voelen en/of je het wel leuk of lekker vindt. Denk hierbij aan de eerste keer dat je een slok alcohol hebt geproefd. Weet je nog wat je ervan vond? Op basis van het eerste experiment ga je uiteindelijk beslissen of je het vaker gaat doen of juist helemaal niet meer.

Fase 3: Gewoontegebruik
Alleen gebruiken tijdens feestjes of voor de gezelligheid kan ertoe leiden dat je meerdere situaties als gezellig en sociaal gaat zien. Uiteindelijk wordt het dan een ‘gewoonte’ dat je  bijvoorbeeld; drinkt tijdens een verjaardag. Het gebruik heeft een duidelijke functie gekregen in je dagelijks leven. Er zijn situaties verbonden met het gebruik van het middel.

Fase 4: Problematisch gebruik 
Wanneer je Alcohol of andere verslavende gewoontes  gebruikt puur voor de gezelligheid, kan er toch sprake zijn van problematisch gebruik. Bijvoorbeeld; wanneer je elke dag tijdens het eten een glas wijn drinkt. Loop je meer het risico om je gezondheid te schade.

Je glas wijn bij het eten is een gewoonte geworden. Je bent je hier bewust van maar vind het toch lastig om deze over te slaan.   

Het gebruik ervan heeft als functie gekregen om; stress te verminderen, je zekerder te voelen, nare ervaringen te vergeten, verdriet te verminderen enz. Je loopt risico niet meer zonder te kunnen. Je dagelijks leven wordt behoorlijk beïnvloed door het gebruik van het middel of verslavende gewoonte.

Let op; mensen die kwetsbaar zijn voor verslaving gaat het sociale gebruik op enig moment over naar problematisch gebruik. Dit kan geleidelijk gaan maar ook plotseling vaak naar aanleiding van een heftige levensgebeurtenis (werkloos, pensioen, sterfgeval) je gaat dan steeds meer gebruiken, je hebt ook steeds meer nodig om hetzelfde gewenste gevoel te krijgen. Hierdoor krijgt het een belangrijke rol in je dagelijks leven.

Fase 5: Verslaving/ Afhankelijkheid

Verslaving is een toestand waarin een persoon lichamelijk en/of geestelijk van een stof of gewoonte afhankelijk is.

Lichamelijk verslaving; is jezelf een stof toe dienen. Denk hierbij aan Alcohol (wijn/bier), nicotine (roken) suiker (snoep/koek)

Geestelijke/gedragsverslaving: Is verleid worden om een handeling elke keer uit te voeren. Bijvoorbeeld gokken of gamen.

Bij verslaving is het gedrag van de persoon voornamelijk gericht op het verkrijgen van het middel, ten koste van andere levensgebieden. Als het lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden. Mensen met een verslaving zullen zich hierin in eerste instantie niet in herkennen maar zij zijn in meer of mindere mate wel degelijk verslaafd.

Een verslaving is vaak schadelijk voor de verslaafde en zijn/haar omgeving. Om er van af te komen is behandeling en begeleiding bij een verslavingzorgsinstelling erg waardevol.

Wanneer je denkt dat je verslaafd bent of iemand kent die verslaafd is, kun je contact opnemen met de coaches, Laurence de Lacouture of Ellen Vos via frisdezomerin@tactus.nl. Of je kunt contact opnemen met de verslavingszorginstelling bij jou in de buurt.